Maak kanker kansloos

De Erasmus MC – Tour de Rotterdam is onderdeel van de Maak kanker kansloos campagne 2019 van het Daniel den Hoed Fonds. De opbrengst van de campagne wordt besteed aan de verdere ontwikkeling van Immuuntherapie. Een hele veelbelovende onderzoeksrichting; niet voor niets werd eind september bekend gemaakt dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde 2018 is toegekend aan Amerikaanse en Japanse onderzoekers die zich bezig houden met het ontrafelen van de werking van immuuntherapie bij patiënten met kanker.

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben al een belangrijke rol gespeeld bij de studies leidend tot registratie en toepassing van immuuntherapeutische middelen. Maar er zijn nog veel nieuwe vormen van immuuntherapie die nu nog zeer experimenteel zijn; deze willen wij in het Erasmus MC verder ontwikkelen zodat ze met succes toegepast kunnen worden in de kliniek. Denk hierbij vooral aan vaccinaties met immuuncellen of behandeling met oncolytische virussen (virussen die specifiek tumorcellen doden). 

De opbrengst van de campagne wordt besteed aan de aanschaf van apparatuur en/of ondersteuning van wetenschappelijke projecten om een belangrijke stap te maken in de ontwikkeling van immuuntherapie voor patiënten met kanker. De Wetenschappelijke Adviesraad van het Daniel den Hoed Fonds bepaalt de doelbesteding van de opbrengst.